Prima pagină   |   Harta site-ului   |  Flux RSS    |   Contacte

Prima pagină  »  Noutați şi evenimente
Noutați şi evenimente
Cu dor de baștină !

Talmaza este satul meu de baștină. Satul în care m-am născut și am copilărit.

Cu dor de baștină

Talmaza este satul meu de baștină. Satul în care m-am născut și am copilărit. Dorul de casa părintească și de bastina mea mă ademenesc să revin din nou și din nou. Să mai trec incă odată pe potecile unde am alergat desculță pe drumuri și cîmpii în copilaria fără griji, unde am trecut pragul maturității și am zburat în lumea mare.  Și pentru că suntem mereu prinși în lucrurile de rutină, am plănuit această  revenire la Talmaza din timp.

De-a lungul timpului multe s-au schimbat în satul meu natal. Și spre bucuria noastră, a tuturor acelora, rădăcinile cărora se trag din aceasta minunata localitate, lucrurile s-au schimbat spre bine. A se bucura cel mai mult de această schimbare  sunt cei ce locuiesc și muncesc în Talmaza -  oameni gospodăroși, frumoși și la chip dar și la suflet. Ne mîndrim de conducerea satului in fruntea căruia, de o bună perioadă de timp, se află primarul Prutean Eugeniu. Nu cunosc în detalii, dar presupun că  greu și pe alocuri anevoios a fost drumul spre schimbare, spre o minunată victorie realizată în scurt timp.

Și iată că ziua plănuită a sosit, este 10 iunie 2021, zi in care am pornit pe traseul Chișinău-Talmaza.

Bucuroși de a vedea meleagul meu natal au fost toți membrii familiei mele. Am inceput a explora satul dintr-un capăt al lui în celălalt. Am intrat prin partea de sus a satului. Vis-a vis de fosta vinărie a localității, am găsit un loc de unde se vad întinsurile șesuri, care odinioară erau proprietăți ale statului, astăzi fiind proprietăți private ale talmazenilor. O vedere extraordinară este și lunca așa numitului Nistru „chior”, care are o istorie aparte.

Am continuat către partea  satului numita „vale” -  ea fiind și centrul acestui minunat colțișor de rai. Aici se află mai multe edificii cu diferite meniri, dar cel mai impresionant este Casa de cultura - -acel palat de cultură dotat din anul 1967, în care, pe vremurile adolescenței mele se petreceau diferite festivaluri, concerte, se derulau regulat  filme artistice. La filmele indiene,  mai cu seama, se aduna și tinar și mai in virsta. Sala era arhiplină, spectatorii stind și în picioare de dragul acelor filme. Desigur că în fiecare sîmbătă se petreceau dansurile cu muzica vie. Vara platoul de dansuri era în fața  Casei de cultură, iarna, însă, în holul ei. Toată lumea era bine dispusă, prietenoasă. Astfel spus, îmi aduc aminte și de sărbătorile de revelion. Era un drag de viață, un drag de intîlnirile cu consătenii nostri pe la sarbatorile de Crăciun, umblînd cu Malanca de la casa la casa, macar că drumurile erau pline de noroi si pe alocuri greu de străbătut de la o mahala la alta.   

Provocarea  de a intra și de a vedea interiorulul Casei de cultură a fost una cu augur, dat fiind faptul că am avut marea surpriză să ne întîlnim prin centru, chiar cu primarul de Talmaza, băștinaș și gospodar al satului. Ne-a salutat bucuros si a binevoit să ne facă o mica excursie in localul de cultura, chiar daca telefonul de serviciu nu contenea de sunat și la care rapid se rezolva o chestie sau alta spre buna funcționalitate a Autorității  Publice Locale.

 Ne-a prezentat biblioteca satului, diferite alte săli, în care activează diferite cercuri pentru copii și nu numai, Sălile sunt renovate, cu mobilier nou și draperii noi după care se văd caloriferele moderne. Încălzirea încăperilor este centralizata, energia termica fiind transmisă în încăperi din cazangeria de tip nou, utilată cu termocentrală intelegentă și care se află nemijlocit în incinta Casei de Cultura. Deodată se simte mînă de gospodar, cu bun simț și dornic de a face lucruri frumoase pentru comunitate. Desigur,  mai sunt multe de făcut, dar încetișor, cu ajutorul bunului Dumnezeu toate se vor înfăptui. Este nevoie și de timp dar și de consolidarea atît a consilierilor locali cît și a tuturor acelora care locuiesc în acest sat. Este nevoie de oameni buni, căci edificiile de menire social-culturală nu trebuie să lipsească din localități. Acestea sunt centre unde se întrunesc copiii, tinerii și cei mai în vîrsta pe diferite interese.

Am continuat vizita spre partea din dealul satului.  Acolo, unde de fapt m-am trezit și eu pe lume. Strada principala, care leagă satul Talmaza cu orășelul Stefan Vodă, e de nerecunoscut. Deodata iți pare că esti undeva dupa hotarele tării: drum asfaltat, amenajat cu trotuare pe marginile cărora sunt sădite diferite flori. E o  frumusete !!!  Pe vremurile noastre asa ceva nici în pomină nu era, astazi, însă, este o realitate. Mă mîndresc mult cu consătenii mei și cu ale lor realizări frumoase.

Parcul aflat în preajma fostei școli medii Nr.2, (astazi liceul teoretic „Stefan Ciobanu”) este dotat cu echipamente pentru sport, astfel satenii sunt încurajați pentru un mod de viată sănătos. Și aici este evidentă implicarea conducerii  primăriei, oameni cu suflet mare, oameni pentru popor.

 Ne îndreptăm spre casa parintească, aflată pe fosta stradă Lomachin 15, gospodari ai careia au fost Ion si Vera Prutean. Parintii noștri demult nu mai sunt în viată, dar în curtea casei se simte întru-un fel oarecare prezența lor.

Marea parte a delenilor cunosc  asa numitul loc „stinca”, acolo, unde  am petrecut o bună parte a copilariei cu vecinii nostri. Fiind în vacantă, deseori  ne îndreptam în stincă -  care cu caprele, care cu vacile la păscut, dar cel mai impresionant era alergatul pe cărările dintre tufarii de măceș. De acolo căram acasă cu căldările apă de băut. Gustul acelei ape nu-l mai pot găsi nici într-o altă apă, a fost gustl copilăriei noastre.   

Spre finele zilei am ajuns și în cealălaltă parte a Talmazei, vîrîți, care, cred că și astăzi este numită așa. Dupa mine, oamenii din vîrîtți au fost și sunt cei mai harnici ! Aflîndu-se la aproape 3 km de scoală, rareori dintre elevii de acolo  întîrziau la lecții, ba dimpotrivă, veneau cu mare rezervă de timp. Unii dintre  colegii mei  de clasă și astăzi locuiesc în vîrîți, fiind gospodari mari. Mi-e dor de voi, colegi, de scoală și de sat!

Satul meu, satul meu, satul meu,satul meu, satul meu iubit;

Nu de azi nu de ieri, nu de azi nu de ieri eu te-am îndrăgit.

Este cîntecul pe care îl cunosc toți tălmăzenii, de la mic la mare. A fost ca un imn al întregului sat Talmaza, care, mai cu seama la întilnirile cu absolventii scolilor din sat se fredona vesel.

Autor, Toaca Tatiana


Accesări: 1654Noutați şi evenimente

Accesări: 113
Sincere felicitări, dragi funcționari publici ! Citeşte mai mult...
Accesări: 250
Ședința extraordinară a Consiliului local Talmaza se va desfășura în sala de ședințe a primăriei s.Talmaza, la data de 04.06.2021 ora 15 00. Citeşte mai mult...
Accesări: 124
În satul Talmaza se permite accesul în cimitire de Paștele Blajinilor cu respectarea regulilor de prevenire a răspîndirii Coronavirusului. Citeşte mai mult...
Accesări: 385
Accesări: 232
Ședința extraordinară a Consiliului local Talmaza se va desfășura în sala de ședințe a primăriei s.Talmaza, la data de 16.04.2021 ora 14 00. Citeşte mai mult...
Accesări: 320
Accesări: 256
Accesări: 171
Accesări: 544
Primăria satului Talmaza informează, că în perioada 15 martie – 1 mai 2021, cetățenii satului pot depune propuneri de proiecte susținute financiar din fondul Bugetului pentru Cetățeni, Programul de Bugetare Participativă, alocat de Consiliul local Talmaza Citeşte mai mult...
Accesări: 679
SPRIJIN SOCIAL ȘI EDUCAȚIONAL PENTRU COPII ROMI DE VÂRSTĂ PREȘCOLARĂ ȘI PRIMARĂ PENTRU INTEGRAREA CU SUCCES ÎN SISTEMUL DE ÎNVĂȚĂMÂNT GENERAL - implementat de către Fundația pentru Dezvoltare, finanțat de Fundația pentru copii Pestalozzi(Elveția). Citeşte mai mult...
Accesări: 526
Bugetul satului Talmaza pentru anul 2021 Citeşte mai mult...
Accesări: 413
Accesări: 268
Accesări: 493
Accesări: 988

1 - 15 din 92


© 2021 Satul Talmaza Raionul Ștefan-Vodă, Republica Moldova   |   Site elaborat de MoldData
PAGINA ÎN SUS